Een houtkachel of open haard stoken hoeft niet moeilijk te zijn. Ontdek nu alle stooktips om alles uit uw houtkachel te halen.
Als de temperaturen dalen, wordt het tijd om de houtkachel weer aan te steken. Helaas blijkt in de praktijk dat veel mensen nog niet op de juiste manier stoken. Door op de verkeerde wijze hout te stoken gaat dat ten koste van het rendement en kunnen buurtbewoners overlast ervaren van uw houtkachel.
Toch is de oplossing simpel. Zorg ervoor dat u op de juiste manier uw hout stookt. Ontdek onderstaande stooktips van Tromp en Van Eck. Met ruim 30 jaar ervaring weten zij hoe u het beste kunt stoken.
Tip: Heeft uw houtkachel zwarte glasramen? Dat kan een teken zijn van onzorgvuldig stoken.
Dit is eenvoudig zelf te controleren. Controleer uw haard op de volgende punten:
Allereerst, wat is de beste manier om uw houthaard aan te steken? Veel mensen beginnen altijd met papier, aanmaakhout en dan een paar grote blokken hout bovenop. Herkenbaar? Dit is helaas niet de juiste werkwijze. Doordat de grote blokken bovenop liggen, duurt het langer voordat deze gaan branden. De blokken worden te langzaam warm, waardoor er extra fijnstof kan vrijkomen. De beste manier om de houtkachel aan te steken is de ‘top fire-methode’: begin onderaan met de grotere blokken, dan wat aanmaakhoutjes en daarboven of tussen wordt het aanmaakblokje geplaatst.
Als het goed is brand de houthaard nu goed en heb je een prachtig houtvuurtje. De rook wordt beperkt en het rendement blijft zo hoog mogelijk.
Om ervoor te zorgen dat de houtkachel niet zomaar uit gaat is het verstandig om tijdig uw haard aan te vullen met brandhout. Wacht hier liever niet te lang mee. Bij het aanvullen van uw houtkachel is het van belang dat er nog een zichtbaar vlammenspel is. Indien er enkel gloeiende kolen overblijven is het eigenlijk al te laat. Als u tijdig het brandhout bij vult, kunt u optimaal genieten van uw haardvuur.