Logo Tromp en Van Eck
checkRuim 30 jaar ervaring  checkElke zaterdag open van 10:00 tot 16:00 uur

Haard of kachel kopen: Waar moet ik op letten

Heb je een kachel of open haard of sta je op het punt om er een te kopen? Weet waar je op moet letten! Of het nu gaat om een houtkachel, een palletkachel, een gashaard of een open haard. Laat u verrassen door de mogelijkheden. Wij geven graag tips over punten waar je op moet letten. Iedere haard of kachel heeft namelijk haar eigen specificaties. Daarom is het belangrijk dat je kiest voor een product dat volledig aansluit op jouw wensen en jouw huis. Maar dat is natuurlijk niet het enige waar je rekening mee moet houden. Let ook op de veiligheid! Niet alleen voor jezelf maar ook voor de buren en omgeving. Wil je meer weten over de mogelijkheden? In dit artikel geven we je informatie over de verschillende soorten kachels en tips waar u op moet letten.

Verschillende soorten kachels en haarden op een rijtje

Tegenwoordig is er een ruime keuze aan kachels en haarden. De mogelijkheden zijn bijna onbeperkt. De ene kachel stook je met houtblokken, de andere met houtkorrels. De ene kachel verwarmt je hele huis, de andere slechts een gedeelte. Een kachel is efficiënter dan een haard. En zo zijn er nog meer verschillen. Weet je niet goed welke kachel of haard het beste bij je past? Om je te helpen bij het maken van een keuze, zetten we de verschillende soorten kachels en haarden voor je op een rijtje.

1. Houtkachels

Houtkachel: een houtkachel stook je op met houtblokken. De temperatuur in de afgesloten ruimte van de kachel wordt hoog. Door het rendement van ongeveer 80 procent wordt het hout goed verbrand en komen er weinig schadelijke stoffen vrij. Zorg ervoor dat je de grootte van de houtkachel afstemt met de grootte van de ruimte waarin je hem neerzet. Op dit punt komen we later terug. Goed om te weten: een houtkachel wordt ook wel een allesbrander genoemd. Je kunt er alleen niet alles in doen: alleen droog hakhout.

2. Open haarden

Open haard: ook een open haard kun je warm stoken met houtblokken. Het grote nadeel van een open haard is het lage rendement: slechts 10 procent. Tijdens het stoken gaat een groot deel van de warmte verloren. Daarbij komen er ook veel schadelijke stoffen vrij. Wil je je hele huis verwarmen? Dan is dit niet zo’n verstandige keuze. Voor meer sfeer, is dit juist een ideale keuze!

3. Warmtewisselaar

Kachel of haard met een warmtewisselaar: als je luchtstromen slim wil gebruiken, plaats dan een warmtewisselaar op je haard of kachel. Een warmtewisselaar is een soort opzetstuk. Een kachel of haard met een warmtewisselaar is uitstekend geschikt als centrale verwarming. Op die manier houd je de warmte binnen die normaal gesproken naar buiten wordt gevoerd via de ventilatiepijp. Het resultaat: restwarmte wordt alsnog gebruikt en dat is heel efficiënt. Je verhoogt het rendement van je haard of kachel aanzienlijk.

4. Pelletkachels

Pelletkachel: een pelletkachel stook je op met pellets, een soort houtkorrels. Er bestaan echter ook pelletkachels die je warm krijgt met houtblokken. De pellets worden vaak automatisch aangevoerd en verbrand (als er warmte nodig is). Als je je cv-ketel wil vervangen is dit de ultieme uitkomst. Een pelletkachel brandt namelijk zeer efficiënt met een rendement van 90 procent. De kachel kan gewoon geïnstalleerd worden op de oude plek van de cv-ketel. Wil je hem in de woonkamer plaatsen? Ook dat behoort tot de mogelijkheden. Je kunt hier zelfs je hele huis zonder aardgas mee verwarmen. De voorraad pellets zit dan in de kachel zelf. Of het ook goed is voor het milieu? Daar is veel discussie over. Laat in je in ieder geval informeren over verantwoord stoken.

5. Speksteenkachels

Speksteenkachel: een speksteenkachel staat prachtig in ieder interieur en heeft van nature al een warme uitstraling.  Maar wat is een speksteenkachel eigelijk? Speksteen is een natuursteensoort die heel lang warmte vast kan houden. Het is een zwaar soort steen, dus het kan zijn dat er maatregelen genomen moeten worden voor een optimale draagkracht van de kachel. Het aanleggen van een eigen fundering is een optie.

Houtkachel aanschaffen: waar je op moet letten

Als je een houtkachel wil aanschaffen moet je op een hoop zaken letten. Wij helpen je graag bij je zoektocht. Het belangrijkste aandachtspunt is de hoeveelheid warmte die de kachel of haard af moet geven. Een haard dient in principe vooral voor de gezelligheid (vanwege het lage rendement van 10 procent). Omdat een kachel veel meer warmte afgeeft, is dit een ideale oplossing voor het verwarmen van hele ruimtes. Het rendement van kachels is hoog (80 procent bij houtkachels en 90 procent bij palletkachels) en daarmee stook je efficiënter. Let er verder op dat de grootte/het vermogen van de kachel aansluit bij het volume van de kamer en de isolatie van je huis. Een kachel met een te groot rendement zorgt voor schadelijke stoffen. Bij een kachel met een te laag rendement wordt de woning niet genoeg verwarmd.

Haarden & Gezondheid: punten van aandacht

Laten we ook stilstaan bij een aantal belangrijke punten van aandacht rondom je gezondheid. Of je nu kiest voor een houtkachel, een palletkachel of een open haard: goed ventileren is de sleutel tot verantwoord stoken. Het vuur krijgt dan voldoende zuurstof om te verbranden en er komt frisse lucht je woning binnen. Schadelijke stoffen worden keurig afgevoerd. Bij houtkachels is het zo dat als er een hoger rendement is, de uitstoot lager is. Omdat open haarden een heel laag rendement hebben, is de uitstoot veel hoger. En dat is weer slechter voor je gezondheid en het milieu.

Kachelrook en rekening houden met je buren

Wees goed voorbereid en maak de kans op overlast zo beperkt mogelijk. Het is van groot belang om overlast te voorkomen. Verstoorde verhoudingen in de buurt en burenruzies zouden het gevolg kunnen zijn. Daarmee wordt de pret behoorlijk gedrukt. Er bestaan in Nederland weinig regels rondom stankoverlast en er is dus ook geen handhaving. Als je buren overlast ervaren door jouw kachel, dan is dat een lastige en ingewikkelde situatie voor beide partijen. Door rekening te houden met je buren en wederzijds begrip voor elkaar op te brengen, kun je een heel eind komen. Om voorbereid te zijn op stankongemakken door rook, moet je ervoor zorgen dat het rookkanaal boven het dak uitkomt. Soms is er een vergunning nodig. Als je gebruik wil maken van een bestaand rookkanaal, laat het dan nakijken door een deskundige. Zo mag het kanaal geen bochten hebben van meer dan dertig graden en het moet geproduceerd zijn van brandwerend materiaal.

7x Tips voor verantwoord stoken

Wil je optimaal kunnen genieten van je haard of kachel? Daarbij rekening houden met je gezondheid en het milieu? We geven je een aantal onmisbare tips voor verantwoord stoken.

 1. Stook niet bij mistig of windstil weer.
 2. Gebruik alleen gedroogd hout.
 3. Stook niet te veel hout tegelijk.
 4. Laat je schoorsteen jaarlijks schoonmaken door een erkende schoorsteenveger. Daarmee wordt er een betere verbanding gestimuleerd.
 5. Voor een schonere verbranding is het ook zaak om voor voldoende zuurstoftoevoer te zorgen. Daardoor is het mogelijk om op hoge temperatuur te stoken.
 6. Bij burenoverlast zou je er eventueel voor kunnen kiezen om een speciaal filter in het ventilatiesysteem te laten plaatsen.
 7. Last but not least: zorg altijd voor een goede ventilatie als de kachel aan staat. Dat is het allerbelangrijkste om op te letten.

Advies nodig betreft uw kachel of haard?

Heeft u nog vragen of wilt u advies bij aanschaf van een haard? Laat u informeren door een echte specialist. Neem vrijblijvend contact met ons op of kom eens langs in onze showroom in Vuren, te Lingewaal. Hier vind je een ruim aanbod aan diverse modellen en soorten die u in het echt kunt bekijken én ervaren. Onze adviseurs staan klaar om al uw vragen te beantwoorden. Onze showroom is gevestigd in de buurt van Gorinchem en is snel te bereiken vanaf grotere steden als Utrecht, Dordrecht, Den Bosch of Breda.

 • Altech
 • Bad Boys Brand
 • Barbas
 • BellFires
 • Cheminee
 • Contura
 • Dik Geurts
 • Dovre
 • Dru
 • Faber
 • Fero
 • Gazco
 • Harrie Leenders
 • Helex
 • HWAM
 • Jøtul
 • Kal-Fire
 • Lotus
 • Morsø
 • Reny
 • Scan
 • Spartherm
 • Stratford
 • Wanders
Copyright 2019 - Tromp en Van Eck B.V. | Algemene voorwaarden | Privacy Policy
Volg ons op: